«Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων»: νέα παράταση της έκθεσης Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος


Η έκθεση «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων» που διοργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Zea Harbour Project παρατείνεται έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016 λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Η ιστορία και η λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης, ζωντανεύει για τους επισκέπτες μέσα από φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις.


Η έκθεση έχει 8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για τη δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.


Παράλληλα με την έκθεση προβάλλεται ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.


Οι εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, Γιάννη Νάκα.

Για τη διοργάνωση


Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της European Maritime Day Piraeus και με τη συνεργασία και την επιμέλεια του δρος Bjørn Lovén, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε τη δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

Πληροφορίες

Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς. Τηλ.: 210 4516264, 210 4516822, e-mail.: nme@ath.forthnet.gr


Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 9:00-14:00. Δευτέρα, επίσημες αργίες και εορτές κλειστά.